Miksi sote-me­not yl­lät­tä­vät, vaikka kus­tan­nuk­set ovat olleet tie­dos­sa?

19.08.2024


"Hyvinvointi, terveys ja turvallisuus – yhdessä tehden" on hyvinvointialueemme strategiaan kirjattu palvelulupaus. Tämä Pohteen eli Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen strateginen tavoite palveluiden järjestämiseksi uhkaa jäädä osin toteutumatta. Nähtäväksi jää miten palvelut pystytään toteuttamaan rahoituksen ja henkilöstön saatavuuden ongelmien haastaessa alueemme tavoitteita.

Uudistamisohjelman päätavoite oli palvelujen turvaaminen ja osaavan henkilöstön varmistaminen erilaisiin toimintayksiköihin. Näyttää kuitenkin jälleen siltä, että säästöt, rahoituksen puute ja aikataulujen kireys johtavat uudistuksen toimeenpanoa ja haastavat alueemme lakisääteisten palveluiden varmistamista.

Uudistus on valtava ja sisältää paljon hyviä suunnitelmia ja myös toimintoja, mutta hoitotakuun pidentäminen uhkaa perustason palveluiden vahvistamista ja siten myös erikoistason palveluiden keskittämistä erikoistason osaamista vaativien palveluiden järjestämiseen.

Viikossa hoidon arvioon oli tärkeä tavoite varmistaa ja vahvistaa perustason palveluita. Siten ennalta ehkäistäisiin vaativien ongelmien kehittymistä ja turvattaisiin ihmisten toimintakykyä ja terveyttä ja oikea-aikaista sairauksien hoitoa.

Nyt hallitusohjelman tavoitteen mukaisesti hoitotakuun pidentäminen haastaa uudistamisohjelman päätavoitetta. Samoin hoidonseuranta jää toteutumatta joko kokonaan tai ainakin ajallaan. Siten hoidon vaikuttavuus ja taloudellisuus eivät toteudu parhaalla mahdollisella tavalla.

Olisiko rahoituksen kohteet voineet olla enemmän julkisen toiminnan ja erityisesti julkisen hoitotakuun varmistamisessa, jotta uudistusohjelman päätavoite olisi ollut helpompi varmistaa?

Hoitajamitoituksen pienentäminen uhkaa muiden haasteiden lisäksi henkilöstön saatavuutta ja siten myös hoidon laatua ja turvallisuutta ja työturvallisuutta. Huolestuttavaa on tämäkin linjaus, koska tutkitusti osaava henkilöstö varmistaa näitä asioita.

Arvojen ristiriita näkyy käytännössä ja syventää eriarvoisuutta ja heikentää jo heikoimmassa asemassa olevien palveluiden varmistamista ja henkilöstön saatavuutta.

Rahoitus on ymmärrettävästi tärkeä tekijä palveluiden tuottamiseksi. Alijäämäiset budjetit aiheuttavat huolta, mutta ihmetellä täytyy, että aina vain sote-menot tulevat yllätyksenä, vaikka toteutuneet kustannukset ovat tiedossa vuosien ajalta.

Korkotilannekin on ollut tiedossa kustannusvaikutuksineen jo pitkään kuten myös ikääntymisen mukanaan tuoma sairastavuuden lisääntyminen ja lääketieteen kehityksen mukana tuoma hoitojen kehittyminen. Samoin perustuslailliset oikeudet tarvittavaan hoitoon ja sosiaali- ja pelastuspalveluihin.

Työnjako koulutuksen mukaan, johtamisen kehittämistarpeet, yhteistoiminta, työhyvinvointi, palkkaus, sujuvat palvelupolut ja hoitoprosessit ja palveluiden eriarvoistuminen ovat tekijöitä, joilla on lisäksi merkitystä vaikuttavien ja oikea-aikaisten palveluiden varmistamisessa. Joten monenlaisia haasteita ja kehittämistehtäviä riittää myös tulevaisuudessa.

Tuula Ala-Aho

aluevaltuutettu (sd.), sairaanhoitaja (AMK), Oulu, Miksi sote-me­not yl­lät­tä­vät, vaikka kus­tan­nuk­set ovat olleet tie­dos­sa?